Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Digitalisering och ikt

Kör digital diktamen

2/28/2021

0 Kommentarer

 
Jag har länge använt små whiteboards i klassrummet för att göra enklare förhör eller för att träna inför diktamen. Tidigare gjorde vi så att eleverna fick ut små whiteboards och sedan sa jag ett eller flera ord för att träna diktamen, ordföljd, synonymer eller vad som helst. Eleverna fick skriva snabbt och sedan hålla upp tavlan i luften. Vill man vara digital måste man ersätta de små kladdiga tavlorna med något coolare. . . och nu har jag hittat den perfekta lösningen!
diktamen
Att göra diktamen på whiteboards var en uppskattad aktivitet bland eleverna eftersom det är lite lekfullt och kul, men det fanns ett par nackdelar. Dels var det lite bökigt att få bort bokstäverna från tavlorna (det gick åt mycket papper och jag var ändå tvungen att skura dem ibland) och dels var det svårt för mig att se alla tavlor direkt. En del elever skrev för litet och då såg inte jag och jag fick springa runt för att se alla.

Läs mer
0 Kommentarer

Språkutveckling med Google Maps

2/28/2021

0 Kommentarer

 
Det blir extra roligt när man kan arbeta språkutvecklande och få in digital kompetens i ett och samma moment på ett sätt som gör att det känns meningsfullt. Den här övningen brukar alltid vara uppskattad och det gäller att kunna både orden för vägbeskrivningar och att klicka rätt för att komma till målet.
Google Maps
Det här tipset fick jag från Olle Linge som är lärare vid Uppsala Universitet. Det handlar om en språkutvecklande övning där eleverna ska få träna på att fråga efter vägen och använda begrepp för olika platser och riktningar såsom "sväng höger", "gå rakt fram", "gå längs staketet" och liknande.

Läs mer
0 Kommentarer

Skapa riktiga e-böcker

2/27/2021

0 Kommentarer

 
Skrivträning blir alltid roligare om man vet att texterna kommer att läsas ”på riktigt”. Det ökar kreativiteten och noggrannheten när man ska publicera det man skriver. Dessutom är det roligt att skapa med bild och färg! Det här har BookCreator tagit fasta på och de erbjuder en gratistjänst där man kan skapa riktiga e-böcker tillsammans eller i grupp. Böckerna kan man sedan samla i skolans eget e-bibliotek och självklart kan man skicka länkar till föräldrar eller vem man vill.
Bild
​Jag fick nyligen ett tips om en tjänst som heter BookCreator och självklart ville jag testa med min klass. Tjänsten går ut på att eleverna får skapa en riktig e-bok och nu när jag provat BookCreator med en klass kan jag ärligt säga att det var länge sedan jag var så nöjd och glad med en e-tjänst! Det var lätt att använda de olika verktygen och det gick att skapa många olika typer av böcker.

Läs mer
0 Kommentarer

Den moderna analfabeten

2/26/2021

0 Kommentarer

 
Idag satt jag på ett litteraturseminarium som handlade om Ivar Lo-Johanssons bok ”Analfabeten”. Boken är den första i en självbiografisk serie och den handlar till stor del om författarens pappa. Pappan var analfabet under det tidiga 1900-talet och vi får följa med i hans arbete och problem med att inte kunna läsa eller förstå det skrivna ordet. Jag kommer att tänka på vem som är analfabet idag. Kanske är Ivar Lo-Johanssons berättelse mer relevant år 2021 än vi först tänker.
Bild
​Ivar Lo-Johanssons pappa var analfabet. Det framgår inte varför han inte lärt sig läsa eller skriva, men läsaren får ta del av ett liv kantat av tillkortakommanden, utanförskap och en enorm respekt för det skrivna ordet. Pappan känner en oro varje gång något ska skrivas eftersom han inte behärskar skrivkonsten och han är rädd att något ska gå fel eller att han ska bli lurad när han inte förstår vad det står på pappret. Ivar Lo-Johansson beskriver hur han fick träda in åt sin pappa och hjälpa honom och hur detta blev allt vanligare ju äldre pappan blev.

Läs mer
0 Kommentarer

Inspirerande headers till Google Classroom

2/21/2021

0 Kommentarer

 
Jag älskar att skapa bilder i Photoshop och självklart vill jag att eleverna ska mötas av en snygg bild när de kommer in i Google Classroom. Oftast utgår jag från bilder jag hittar på Pixabay och sedan blandar jag olika bilder och lägger till lite eget för att skapa det jag vill. Nu har jag gjort en liten serie på fem bilder med inspirerande citat. När jag ändå har gjort jobbet vill jag dela med mig om någon mer vill använda dem.
Bild
Det blir snyggare och mer personligt med en egen bild istället för de ganska halvfula som Google låter läraren välja mellan. Snyggare kan vi!

Läs mer
0 Kommentarer

Facit till "På spåret-tävlingarna"

2/20/2021

0 Kommentarer

 
Jag har i samarbete med Flexclip skapat lite olika tävlingar som man kan spela i klassrummet. De är uppbyggda som "På spåret" med ledtrådar på olika poäng. Jag tänker mig att eleverna sitter i grupper och ropar "stopp" när de tror att de har rätt svar. När laget fortsätter klippet och på slutet ser man vem som hade rätt.
På spåret

Läs mer
0 Kommentarer

Snabbkurs: Skapa en Kahoot

2/17/2021

2 Kommentarer

 
Jag har flera gånger skrivit om min kärlek till Kahoot, men jag har faktiskt aldrig tagit mig tid att lugnt och ordentligt förklara hur man skapar en Kahoot från början. Därför ska jag göra det nu! Det är inte svårt och känner man till knepen tar det inte lång tid!
Bild

Kom igång med Kahoot

Kahoot är ett verktyg som gör det möjligt att skapa roliga och medryckande frågesporter på ett enkelt sätt. Oftast är det snabba kunskapsfrågor, men man kan också ha frågor som kräver längre tid. Kahoot kommer automatiskt att lägga till medryckande musik till dina frågesporter, vilket gör det roligare. När du startar din Kahoot kan du låta eleveerna skriva sina riktiga namn eller uppmuntra dem att vara anonyma. Anonymiteten är bra om det bara är en träning som inte ska andas så mycket prestige, men med riktiga namn kan elevernas svar ge underlag för formativ bedömning.

Läs mer
2 Kommentarer
<<Föregående

    Kategorier

    Alla
    Adobe
    Andraspråksutveckling
    Betraktelser
    Distansundervisning
    Ett Kreativt Klassrum
    Google Classroom
    Google Drive
    Microsoft Teams
    Nätmobbing Och Säkerhet
    Skolans Styrdokument
    Skolbibliotek Och MIK
    Upphovsrätt Och GDPR
    Övrigt

Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog