![]() Sociala medier är fantastiska för lärande och då inte minst för språkutveckling! Trots att fenomenet är relativt nytt finns det flera forskare som har undersökt vinsterna av att arbeta med olika sociala medier. Det stärker dels den digitala kompetensen hos eleverna, men det skapar också en interaktiv "vi-känsla" som fungerar motiverande. Ett problem som jag stod inför var att arbeta språkutvecklande med "tala" via sociala medier. Facebook och Instagram är bra att använda, men jag såg inga möjligheter att träna tala utanför klassrummet. Jag var inne på att använda YouTube, men då måste alla elever ha en egen YouTube-kanal och sedan dela (ge rättigheter) till sina inspelade klipp till mig och bara mig. Det går naturligtvis att göra för att bedöma deras presentation eller vad det nu handlade om, men det ger inte riktigt samma energi och swoosch åt det hela som det gör när alla kan interagera med varandra. Sedan var det en kväll för bara ett par veckor sedan när jag hade bäddat ner mig för natten och låg och läste det senaste numret av Datormagazinet (nr 4 2019, s. 53) när min blick föll på en blänkare om ett script som gjorde det möjligt för flera personer att ladda upp material till samma YouTube-kanal! Det kändes som just den felande länk (!) jag hade gått och väntat på! Scriptet hade skapats av en man vid namn Amit Agarwal och han har även gjort en video-guide för hur man använder det. Det var väl för mig att den video-guiden fanns för annars hade jag aldrig fixat det, men när jag bara tittade ordentligt och tog på paus varannan sekund gick det bra till slut! Med hjälp av denne supersmarta indier fick jag en sida på klass-sidan som innehåller ett uppladdningsscript där eleverna kan lägga upp sina videor rakt in i min (klassens) YouTube-kanal så att alla finns på samma ställe. Eftersom det är min kanal kan jag sedan gruppera och styra över klippen som jag vill. Var läxan att de skulle läsa veckans text och skicka in det delar jag dem inte offentligt alls, medan presentationsfilmer skulle kunna delas med lösenord! Då kan man ge eleverna i uppgift att spela in en kort presentation av sig själva och sedan få de bedöma varandras i kommentarsfältet enligt Patricia Diaz modell med "stjärna, stjärna, tips". När YouTube-kanalen och scriptet väl är på plats är det sedan enkelt att tilldela eleverna uppgifter där de ska göra olika former av tala-övningar hemma och sedan lägga upp dem till mig. Fördelen med uppladdningsscriptet är att eleven inte behöver vara medlem någonstans och därmed behöver de inte dela med sig av personuppgifter eller annat krångel. Det blir också lättare för de som inte är så tekniskt bevandrade att dela med sig av det de gjort hemma! Mina elever kommer att få göra allt möjligt och lägga upp! Presentationsövningar, berätta om veckans text, läsa in texten (en gång om dagen?!) och annat som jag kommer på allt eftersom. Kul! Scriptet som gör detta möjligt samt instruktioner om hur det används hittar du här:
YouTube-uploader!
0 Kommentarer
Lämna ett svar. |
MARIA RÅDSTAMI am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.
I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance! |
© COPYRIGHT 2020.
|