Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Digitalisering och ikt

Vi måste motarbeta den digitala klyftan redan i förskolan

8/26/2019

0 Kommentarer

 
Picture
​Idag dök det upp ytterligare en artikel på temat förskolor och digital kompetens. Det var Norrköpings tidningar som ägnade en helsida åt att vädra åsikter om huruvida barn ska använda skärmar eller inte. Sedan den nya läroplanen för förskolan kom 1 juli har (alltför!) många reagerat negativt på att kravet om digital kompetens finns med redan i förskolan. Den här helsidan handlade om att flera föräldrar vill få välja själva om de vill utsätta sina barn för skärmar eller inte. Som väl är så är sådant trams inte tillåtet med gällande lagstiftning.

Vad de som är emot läroplanen missar är att den digitala kompetensen idag är en nödvändig bas för alla andra ämnen. Att inte kunna starta program, använda appar eller skriva på tangentbordet kan likställas med bristande läsförmåga eller bristande skrivkunskaper. Det påverkar alla andra ämnen eleven möter i skolan.

Danah Boyd har forskat om de ungas användande av digitala plattformar och hon beskriver utförligt hur ungdomarnas kompetens i digitala verktyg skapar en ”digital klyfta” som påverkar alla andra ämnen. De som vuxit upp med digitala verktyg I sin vardag och som hanterar dem med lätthet får en enorm fördel i skolan jämfört med barn med bristande kunskaper. Till skillnad från vad man kan förvänta sig är det inte bara tillgång till verktygen som avgör, utan även föräldrarnas kunskaper och attityder som lägger grunden för hur väl ungdomarna klarar sig. Det räcker därför inte med att ge alla elever en egen enhet, skolan måste också arbeta aktivt med att bygga upp elevernas kunskaper ch färdigheter på den digitala arenan.

Genom att föra in krav om digital kompetens redan i förskolan kan pedagogerna också lättare fånga in de barn som har tydligt låga kunskaper och färdigheter i användandet av verktygen och barnen kan få träna på att använda dem på ett grundläggande sätt för att det sedan ska gå lättare i skolan där de förväntas hantera en enhet mer självständigt.
​
Självklart ska inte föräldrar kunna välja bort att barnen får träna på detta, lika lite som de kan välja bort att barnen ska få bekanta sig med bokstäver. Barnen behöver en bra och likvärdig grund för att komma vidare i skolsystemet och på ett bra sätt kunna ta till sig fortsatt utbildning. Precis som med alla andra ämnen. Precis som det ska vara!

Maria Rådstam

IT-pedagog

Tillbaka till bloggen. . .
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    RSS-flöde

    Kategorier

    Alla
    Adobe
    Distansundervisning
    Ett Kreativt Klassrum
    Google Suite For Education
    Lättläst
    Microsoft 365 Education
    Nätmobbing Och Säkerhet
    Övrigt
    Sfi
    Skolans Styrdokument
    Skolbibliotek
    Språkutveckling
    Upphovsrätt Och GDPR

Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog