Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Digitalisering och ikt

Digitalisering i förskolan

7/4/2019

0 Kommentarer

 
Sedan kravet på digital kompetens skrevs in i läroplanen för grundskolan 2016 har utvecklingen fortsatt åt samma håll för flera. Sommaren 2019 kom kravet på digital kompetens även i förskolans läroplan, en utveckling som är nödvändig och väldigt bra om den bara används rätt.
Picture
Efter att nya läroplanen kom 1 juli har flera kritiserat att barn ska använda digitala verktyg redan i förskolan. De som kommer med kritiken måste rimligtvis se gamla rymd-spel från 80-talet framför sig där man satt med en joystick och sköt ner rymdskepp timme efter timme. Ganska hjärndött, kan jag hålla med om (även om jag gjorde det själv!). När man tar del av den kritik som inkommit är det uppenbart att den ofta grundar sig i en av två saker. Antingen handlar det om rädsla för att barnen ska fördummas av snabb underhållning och växa upp till asociala dumstrutar. Eller så handlar det om risken för det passiva stillasittandet. Vad det gäller det sistnämda är det verkligen en farhåga att ta på allvar, men inte när det gäller det första.
​
Min egen 10-åring är tyvärr så nära skärmberoende man kan bli. Det jag försöker göra för att styra upp det hela är att kräva fysisk aktivitet varje dag och dessutom ser jag till att ha koll på vad han spelar! Det är stor skillnad på olika spel och aktiviteter på nätet, men generellt gäller regeln att ju nyare, desto bättre. Oftast! Spel som kräver interaktion och kommunikation är de bästa.

När jag tittar på honom när han utforskar nya Super Mario Maker 2 är det en fantastiskt värld han möter med barn från hela världen. Han pratar, kommenterar och planerar med de andra barnen på engelska. Eftersom han är genuint motiverad att förstå vad de andra barnen säger slår han upp ord och fraser och lär sig engelska och programmering av bara farten. Och så kul de har!

Min son använder i första hand Google Translate för att slå upp orden och meningarna, men när det inte räcker till ropar han på mig. Det hädner ju till exempel att de andra barnen stavar fel och då är det inte lätt att slå upp. När han vet vad han vill svara frågar han mig eller skriver in det på Google Translate på telefonen för att sedan skriva av meningen ord för ord i spelet. Efter ett par gånger kan han den!
​
Digitalisering av förskolan handlar inte om passivitet eller att fly världen i en skärm. Tvärtom är det en fråga om att bli så väl digitalt rustade att man klarar att agera som en demokratisk medborgare i ett allt mer digitaliserat samhälle. Undervisningen handlar om kommunikation, kreativitet, programmering och att samarbeta. Självklart ska barnen få lära sig det!!

Maria Rådstam

IT-pedagog

0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    RSS-flöde

    Kategorier

    Alla
    Adobe
    Distansundervisning
    Ett Kreativt Klassrum
    Google Suite For Education
    Lättläst
    Microsoft 365 Education
    Nätmobbing Och Säkerhet
    Övrigt
    Sfi
    Skolans Styrdokument
    Skolbibliotek
    Språkutveckling
    Upphovsrätt Och GDPR

Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog