Okej! Du är lärare, du är digital och inne och du har skapat något där du vill ha en snygg bild som lyfter det hela ytterligare men du fastnar i djungeln av licenser och upphovsrätt? Det är fullt förståeligt! Här kommer en kort guide om hur du kan tänka. Bilder på nätet (och överallt annars) skyddas av upphovsrätt. Det är inte svårare än att den som har skapat dem har rätt att bestämma över dem. Upphovsrätten gäller den som har skapat den och inte den som är på bilden. Det är med andra ord fotografen du ska kontakta om du har frågor. Det enda som krävs för att en bild ska skyddas av upphovsrätt är att de når något som kallas för verkshöjd. Det innebär att bilden är så pass unik att man kan kalla det en egen skapelse överhuvudtaget. Ett vitt papper kan därför inte nå verkshöjd och det skyddas därför inte. Ser man en bild på nätet som överhuvudtaget föreställer något kan man dock vara säker på att den når verkshöjd eftersom gränsen är mycket låg. Upphovsrätt kallas ibland också copyright, men som väl är för oss kreatörer så har det också vuxit fram något som heter copyleft. Det är ett intressant system med licenser där upphovsrättsinnehavaren kan välja att dela med sig av det de skapat med olika villkor. Villkoren kan vara att bilden får användas, men inte ändras eller att den får användas, men inte kommersiellt. Den licensiering som är vanligast för oss som vill ha bilder är Creative Commons. Det finns andra, såsom GNU eller Kopimi, men de används mest för andra områden som lärare inte kommer i kontakt med (som att skapa manualer och liknande). CC-bilder når man via Flickr, Google eller WikiCommons. Det viktiga är nu att om man använder en bild som delas med en viss licens så måste man ange vilken licens den har när man själv använder den! Det går inte att ta den utan att skriva något, då gör man sig skyldig till brott, och det vill man ju inte! Det ska alltså stå under bilden att det är en CC-licens, vilka villkor som gäller, vem som tagit den och om bilden har ett specifikt namn ska det också anges. Skriver man bara ut det är man trygg och kan känna att man gjort allt rätt! Den som vill fördjupa sig i ämnet kan läsa mer i den här kortfattade, men ändå mycket informativa boken av Mathias Klang som delats med en cc-licens! Maria RådstamIT-pedagog Tillbaka till bloggen. . .
0 Kommentarer
Lämna ett svar. |
MARIA RÅDSTAMI am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.
I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance! |
© COPYRIGHT 2020.
|