Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Digitalisering och ikt

Skapa bedömningsmatriser i Google Classroom

2/1/2021

0 Kommentarer

 
I höstas kom ett efterlängtat tillägg till Google Classroom. Nu kan man skapa bedömningsmatriser till olika uppgifter som underlättar lärarens rättning, men också gör det tydligt för eleven vad det är som bedöms. Det ger en formativ bedömning där eleven på ett tydligt sätt ser vad som är kvar för att nå målen. Det går att lyfta in text direkt från kursplanerna eller skapa enklare egna matriser till varje uppgift.
Bedömningsmatris

​Bedömningsmatriser i Google Classroom

​Beroende på vad man har för elevgrupp kan det variera om det är bäst att använda betygskriterier direkt från kursplanerna eller om det är bättre att göra egna, enklare matriser för olika uppgifter. Själv har jag bara använt egna, inte minst för att jag arbetar med andraspråkselever som kan ha svårt att tyda det byråkratiska språket Skolverket använder. Många gånger väljer jag att bara ha två steg i matrisen ”Inte klart = 0 poäng” och ”Klar = 1 poäng”, men ibland använder jag flera nivåer när jag rättar.

Läs mer
0 Kommentarer

Boka digitala utvecklingssamtal i Google kalendern

1/27/2021

0 Kommentarer

 
Digitala utvecklingssamtal
Det här med att boka utvecklingssamtal brukar innebära ganska mycket extra arbete för många lärare och det blir inte bättre nu när de ska genomföras digitalt. Som väl är finns det en enkel hjälp att tillgå i Google kalendern som enkelt gör jobbet åt dig. Sånt gillar vi!
​

Mötesbokning i Google kalendern

Google kalendern är ett genomtänkt tillägg till Google-familjen och ju mer jag använder den desto mer imponerad blir jag. Det gäller inte minst nu när jag ska organisera mötestider för alla utvecklingssamtal. När jag väl kommit underfund med hur det fungerar behövdes det inte många knapptryck innan jobbet gjorde sig själv och jag kunde lägga min tid på att förbereda själva utvecklingssamtalen. Mötesbokningar i Google är en tjänst som gör att du sätter upp de tider då du är bokningsbar och hur lång varje mötestid ska vara. Sedan kan alla som får bokningslänken välja en tid. När tiden valts hamnar den automatiskt i kalendrarna för de personer som ska vara med på mötet. Din kalender, din kollegas kalender (om ni ska vara två) och elevens. Plättlätt!
För att kunna göra mötesbokningar behöver man ha ett företagskonto på Google, så använd ditt jobbkonto när du gör det. För att komma till kalendern går man först till valfri sida i Google-miljön och sedan klickar man på våfflan och väljer ”kalender”.

Läs mer
0 Kommentarer

Fru vd bör hålla käften om skolbibliotek!

1/26/2021

0 Kommentarer

 
Bild
​I början av året presenterades ett nytt lagförslag om ett förtydligande av skollagen i fråga om skolbibliotek. Formuleringen om att elever har rätt till skolbibliotek har funnits i 10 år, men eftersom många skolor ignorerar den eller feltolkar den (medvetet eller omedvetet) kom nu ett efterlängtat förslag på tillägg. Tyvärr räcker tydligen inte ens de tydligaste formuleringar för att få en vd för friskolorna att förstå vad det handlar om. Brister läskunnigheten, kan man undra?

Vi har ett nytt lagförslag

Förslaget innebär att begreppet skolbibliotek ska förtydligas för att inte av misstag kunna tolkas som en bokhylla i källaren (det är så lätt att göra det annars). Istället ska det nu stå tydligt och klart att det ska handla om en verksamhet mer än om en fysisk plats. ​Verksamheten ska i första hand drivas av en person med examen i biblioteks- och informationsvetenskap och den ska handla om att utbilda eleverna i informationskunnighet och litteracitet.

Läs mer
0 Kommentarer

Varför eftersöks det just nu bara 8 skolbibliotekarier i hela Sverige?

1/7/2021

1 Kommentar

 
Bild
2020 har inneburit en enorm kraft i digitaliseringen för många skolor i Sverige. Vi jobbar på nätet, på distans och med alla de digitala verktyg marknaden kan erbjuda. I den enorma digitaliseringshysteri som nått landet kan man kanske tänka sig att alla yrkesgrupper som kan vara behjälpliga skulle få jobba dygnet runt, men av någon anledning är så inte fallet.

Den yrkesgrupp som (oftast) har magisterexamen i informationsvetenskap är helt lämnad i stiltje i det pågående kaoset och ingen efterfrågar den kompetens som i bästa fall sitter sysslolös i källaren medan stormen riden på skolan. Jag talar naturligtvis om skolbibliotekarien som med sin examen i Bo I borde vara skolans främsta resurs i dessa dagar, men som av någon märklig och provocerande anledning totalt glöms bort.

Läs mer
1 Kommentar

4 saker varje lärare bör känna till om distansundervisning

11/9/2020

0 Kommentarer

 
Bild
Distansundervisning är verkligen ett begrepp på var man läppar idag, men för många är det svårt, nytt och krångligt. Här är en enkel sammanfattning av de viktigaste tipsen till dig som ska bygga upp en kurs på distans.
Den utan tvekan viktigaste faktorn när det gäller att hjälpa eleverna att lyckas med sina distansstudier är att se till att den sociala interaktionen och närvaron hålls hög. Den som studerar ska inte behöva känna sig ensam med sina studier och problem. Forskning från Australien har visat att det som kallas för ”social presence” är den viktigaste faktorn för måluppfyllelse. Som väl är finns det flera olika sätt att bygga upp den sociala närvaron i distansstudier. Den nyaste typen av lärplattformar som kallas för MOOC är byggda med den sociala interaktionen i fokus och de som använder en sådan har därför lättare att bygga upp den biten under kursen, men även med andra former av lärplattformar finns det knep att ta till för att få eleverna att känna sig mindre ensamma.

Läs mer
0 Kommentarer

Synkron eller asynkron distansundervisning?

11/2/2020

0 Kommentarer

 
Distansutbildning
Det finns två olika sätt att lägga upp distansundervisning. Det ena är den synkrona undervisningen där alla elever gör samma sak samtidigt. Den andra formen är den så kallade asynkrona undervisningen där kursen är uppdelad i någon form av moduler som alla elever tar sig igenom i sin egen takt. Det gemensamma för de olika formerna är att den viktigaste komponenten är den sociala närvaron. Här har jag samlar mina bästa tips på hur man kan få den att funka i de båda undervisningsformerna.
Den synkrona distansutbildningen innebär i korthet att alla elever gör samma sak samtidigt. Alla studenter som läser samma kurs ser samma föreläsningar samtidigt och de har samma uppgifter dag för dag eller vecka för vecka. Studentgruppen bildar på det sättet en typisk klass och läraren för utbildningen framåt för hela klassen samtidigt. ​

Läs mer
0 Kommentarer

Spela "På spåret" i klassrummet

10/22/2020

0 Kommentarer

 
Härom dagen uttryckte min son att det skulle vara kul att kunna spela "På spåret" i klassrummet och gissa på olika saker. Det satte igång mina hjärnceller och jag tänkte att det måste gå att få till. Jag använde Flexclip för att skapa filmer med ledtrådar till kända personer och händelser i historien.
Bild
Flexclip är ett verktyg där an kan göra filmer och hämta material från deras enorma bank av klipp på olika saker. Det är inte svårare än att göra en Powerpoint och sedan lägger man in text till filmklippen för att få en instruktionsvideo, en reklamfilm eller vad man nu vill. Man går tillgång till väldigt mycket redan i gratisversionen, men det går också att uppgradera om man vill kunna göra ännu mer.

Läs mer
0 Kommentarer
<<Föregående
Framåt>>

    Kategorier

    Alla
    Adobe
    Andraspråksutveckling
    Betraktelser
    Distansundervisning
    Ett Kreativt Klassrum
    Google Classroom
    Google Drive
    Microsoft Teams
    Nätmobbing Och Säkerhet
    Skolans Styrdokument
    Skolbibliotek Och MIK
    Upphovsrätt Och GDPR
    Övrigt

Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog