Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Digitalisering och ikt

Skapa en hashtag för din klass

3/31/2019

0 Kommentarer

 
Picture
Allt fler lärare världen över börjar använda sociala medier som ett stöd i undervisningen och som en möjlighet att öka interaktion och gruppkänsla i klassen. Det finns än så länge inte så mycket forskning på området, men den som finns visar att sociala medier fungerar utmärkt i klassrummet. En som skrivit om det är Danah Boyd vars bok jag recenserat i ett tidigare inlägg. Läs recensionen här!
​

Här i Sverige hittar vi forskare som Åsa Björk och Vera Leier som har undersökt hur sociala medier kan användas och vilka effekter de har på undervisningen. Det kanske ligger nära till hands att tro att sociala medier skulle kunna öka risken för mobbing och näthat, men samtliga forskare som är aktiva på området kan visa att det inte är så. Tvärtom är det så att om sociala medier lyfts in i klassrummet får ungdomarna en ökad förståelse för hur de används och vad som är okej och inte. Vi kan nämligen inte ta bort sociala medier ur ungdomarnas liv, vi som lärare kan bara välja om vi ska vara med dem i det eller välja att titta åt ett annat håll.
​
När jag skulle introducera sociala medier i vuxenutbildningen var jag osäker på vilken av dem jag skulle välja och hur jag skulle lägga upp det rent praktiskt. Skulle jag kunna uppmana eleverna att bli vänner med mig och med varandra? Dessutom var det inte säkert att alla hade ett konto på det sociala mediet jag ville använda.
​
Picture
Min lösning var att skapa en unik hashtag som ingen annan rimligtvis skulle vilja använda och sedan uppmana eleverna att posta till den när det var ett inlägg de ville visa för klasskompisarna. Det kunde vara ett pedagogiskt tips om ett nytt sätt att träna svenska, men också bilder från deras liv utanför klassrummet. Matbilder och liknande uppmuntrades! På deras hemsida finns en ruta i sidhuvudet som fångar in hashtagen #tillmariaselever från olika sociala medier, vilket gör att eleverna kan fortsätta använda det de brukar använda, de lägger bara till rätt hashtag när de själv vill. Ingen behöver bli vän med någon och se allt man publicerar.
​

Taggen kan också användas för pedagogiska övningar! Jag kan uppmana eleverna att publicera en bild som de tycker om som de sedan få presentera muntligt i klassrummet. Om vi arbetar med beskrivningar kan de ta en bild på ett hus och sedan arbeta med bilden muntligt och skriftligt i klassrummet. En forskare som har studerat hashtags som pedagogiska hjälpmedel är Vera Leier vars artikel "Using Instagram in a tertiary German language course: students perceptione and approaches" är mycket läsvärd!
​
När man väl kommit igång med sociala medier som ett enkelt sätt att kommunicera går det att göra en rad olika övningar. Det kanske låter klycshigt, men det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna!
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    RSS-flöde

    Kategorier

    Alla
    Adobe
    Distansundervisning
    Ett Kreativt Klassrum
    Google Suite For Education
    Lättläst
    Microsoft 365 Education
    Nätmobbing Och Säkerhet
    Övrigt
    Sfi
    Skolans Styrdokument
    Skolbibliotek
    Språkutveckling
    Upphovsrätt Och GDPR

Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog