Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Digitalisering och ikt

Skapa QR-koder

9/17/2020

0 Kommentarer

 
Skapa QR-koder
Jag tycker att QR-koder är ett utmärkt sätt att komma igång med digitala verktyg med eleverna. Fördelen är att de leder direkt till den sida som du vill att de ska använda utan att de behöver navigera via en massa andra sidor. Sedan sparas också historiken i QR-läsaren och det gör att eleverna kan gå tillbaka till övningen efter lektionen

Vad är egentligen en QR-kod?

För att förstå vad en QR-kod är kan man tänka på det som kallas för blindskrift eller punktskrift. Istället för bokstäver är det små, små prickar som markerar tecknen. Tillsammans kan de bilda en mening med text. Ofta är det en länk till något som finns i QR-koderna, men rent tekniskt skulle det lika gärna kunna vara ett meddelande där någon bara skrivit ”Hej” Kommer hem klockan 5”. Man skulle nästan kunna säga att qr-kodernas prickar är som ett eget språk som är skapat för att få plats med långa meningar på en liten yta.
Det krävs två saker för att QR-koder ska kunna fungera. Det första är att den som vill skapa dem behöver en tjänst som omvandlar text till en QR-kod. Det andra är att den som vill titta på dem har en app som kan omvandla tillbaka dem till text igen. Själv använder jag alltid ”QR-kod Monkey” för att skapa QR-koder och ”QR-kodläsare” för att läsa dem i mobilen.
​

Hur skapar man QR-koder?

Det finns flera tjänster på internet som erbjuder gratis QR-koder och det är ingen jättestor skillnad på dem, men jag har kommit att fastna för en som heter "QR-code Monkey". Det jag gillar är att det är lätt att göra snygga QR-koder och inte bara fula svarta.
Du hittar QR-code Monkey här!

Överst bland raderna ser du en där det står "enter ulr". Det där med "url" är bara ett snyggare ord för "länk" så det är din länk som du ska klistra in där. När det är klart kan du fortsätta och klicka på de andra menyerna om du vill för att välja färg och form på din kod. Du kan till och med ladda upp en liten bild som ska vara i mitten på koden. Tänk bara på att välja en form på koden som inte har prickar i mitten så att ingen viktig information (inga viktiga bokstäver!) blir dolda av din snygga bild! QR-code Monkey har också många bilder som du kan välja direkt, till exempel en Facebook-logga om din länk ska gå till en Facebook-grupp! När du är klar med färgval och form klickar på du "create QR-kod" och sedan ser du hur den dyker upp till höger. Tryck på "download png" för att ta ner till till din dator.

När du får ner din QR-kod kommer den i ett format som heter png och det kan de flesta andra program läsa utan problem! Det gör att du kan klistra in din kod i till exempel ett Word-dokument och behandla den som vilken bild som helst. Tänk bara på att aldrig ändra proportionerna på bilden! Du kan göra den större eller mindre utan problem, men du får inte råka göra den mer långsmal för då går den inte att läsa längre sedan. Exakt hur liten du kan göra din bild beror mest på hur du sedan hade tänkt att den ska skrivas ut. En vanlig hemmaskrivare är inte tillräckligt exakt för att kunna skriva riktigt hur små prickar som helst, men ett tryckeri har bättre utrustning och klarar mindre format. Jag brukar ha som riktmärke att inte göra koderna mindre än 10*10 cm. Vid den storleken är de små koderna snygga och det brukar aldrig vara några problem för någon att läsa dem.

Hur läser man QR-koder?

För att läsa en QR-kod behöver man en app i telefonen som kan avkoda alla de olika prickarna och göra begriplig text av dem. Jag använder en app som heter "qr-kodläsare". Den fungerar bra och är gratis!

När man ska läsa koden öppnar man bara appen och håller telefonen framför qr-koden. Du ska inte trycka på något! Telefonen kommer nu att ägna ett par sekunder åt att hitta rätt skärpa och sedan kommer den att visa att det var en länk som gömde sig i bilden. Man får du frågan om man vill öppna länken och det vill man ju!

En fördel med den här appen är att längst upp finns en flik som heter "historik" och där kan man gå tillbaka till sådant man skannat tidigare och öppna det igen! Det blir so automatiska bokmärken.

Lycka till med ditt skapande av snygga QR-koder!

Maria Rådstam

IT-pedagog

Tillbaka till bloggen. . .
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    RSS-flöde

    Kategorier

    Alla
    Adobe
    Distansundervisning
    Ett Kreativt Klassrum
    Google Suite For Education
    Lättläst
    Microsoft 365 Education
    Nätmobbing Och Säkerhet
    Övrigt
    Sfi
    Skolans Styrdokument
    Skolbibliotek
    Språkutveckling
    Upphovsrätt Och GDPR

Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog