Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Digitalisering och ikt

Synkron eller asynkron distansundervisning?

11/2/2020

0 Kommentarer

 
Det finns två olika sätt att lägga upp distansundervisning. Det ena är den synkrona undervisningen där alla elever gör samma sak samtidigt. Den andra formen är den så kallade asynkrona undervisningen där kursen är uppdelad i någon form av moduler som alla elever tar sig igenom i sin egen takt. Det gemensamma för de olika formerna är att den viktigaste komponenten är den sociala närvaron. Här har jag samlar mina bästa tips på hur man kan få den att funka i de båda undervisningsformerna.
Distansutbildning
Den synkrona distansutbildningen innebär i korthet att alla elever gör samma sak samtidigt. Alla studenter som läser samma kurs ser samma föreläsningar samtidigt och de har samma uppgifter dag för dag eller vecka för vecka. Studentgruppen bildar på det sättet en typisk klass och läraren för utbildningen framåt för hela klassen samtidigt. ​
De synkrona distansutbildningarna har alltid ett start- och ett slutdatum då kursen börjar och slutar. Den asynkrona distansutbildningen innebär att eleverna startar på olika tider och den är därför uppbyggd i någon form av moduler som eleven arbetar med i sin egen takt. Alla elever på kursen kan i och med det befinna sig på olika nivåer samtidigt. Alla elever som startar utbildningen börjar på modul 1 och arbetar sig framåt.
 
Forskning, främst från Australien, har visat att synkron och asynkron utbildning har lika goda studieresultat och eleverna är lika nöjda efter båda dessa studieformer. Då ska man dock ha i åtanke att den här forskningen är gjord på personer som frivilligt valt att delta i distansundervisning och i just den formen och den är därför inte direkt överförbar på den påtvingade distansundervisningen många är hänvisade till under Corona.
 
Båda formerna av distansundervisning är beroende av samma viktiga komponent för att lyckas. Den allra viktigaste komponenten i alla former av studier är den sociala biten, det som på engelska kallas ”social presence”. Vid högre grad av social närvaro minskar elevens känsla av att vara ensam med sina studier (sina problem!) och känslan av gemenskap höjer resultaten.
 
Det går utmärkt att bygga upp den sociala närvaron vid båda formerna av distansundervisning och det finns bra digitala verktyg som lämpar sig extra bra för det ena eller andra sättet att arbeta. Vid den synkrona formen kan eleverna diskutera samma frågor samtidigt och lektioner och grupparbeten med vanliga distansmötesverktyg fungerar bra. Det kan vara Meet, Teams eller Zoom, men alla pratar i realtid med varandra samtidigt. Vid en asynkron undervisning behövs verktyg som eleverna kan gå in och ut i över tid där innehållet lagras tills nästa kommer. Här nedan kommer några exempel på verktyg som passar bra vid de olika undervisningsformerna.
 

Synkron utbildning
  • Google Meet / Teams / Zoom = Traditionella lektioner och seminarier i realtid
  • Kahoot = En tävling om ett visst ämne som pågår en vecka
  • Kollaborativa dokument i Google Drive = Flera elever skapar ett dokument tillsammans om ett visst ämne.
  • Whiteboard.fi = Skapar interaktion där man skriver idéer eller tränar fakta tillsammans.
 

Asynkron undervisning
  • Kompisrättning där elever som kommit längre rättar elever som är i början av kursen. Gärna genom att de kommenterar ett dokument i Google Drive.
  • Padlet = Bygg upp en tavla i ett visst ämne över tid och låt nya kursdeltagare ta del av vad tidigare kursdeltagare sagt och gjort.
  • Wakelet = Likt Padlet i funktionen, men mer ordnat som ett bibliotek där flera kan dela material och tips med varandra.
  • Nearpod = Här an kan skapa hela lektioner som ligger öppna en lång tid och där eleven kan gå in och ut som de vill. OBS att funktionen med elevstyrd undervisning bara finns i guld-versionen.

Se även

Förstärk kommunikationen med emojis vid distansundervisning
Fyra saker alla lärare bör känna till om distansundervisning
Tillbaka till bloggen

Maria Rådstam

IT-pedagog

0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Kategorier

    Alla
    Adobe
    Andraspråksutveckling
    Andraspråksutveckling
    Betraktelser
    Distansundervisning
    Ett Kreativt Klassrum
    Google Classroom
    Google Drive
    Microsoft Teams
    Nätmobbing Och Säkerhet
    Skolans Styrdokument
    Skolbibliotek Och MIK
    Upphovsrätt Och GDPR
    Övrigt

Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog