Digitalisering och IKT
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog
Bild

Sötaste lilla Luka hjälper till med läsningen

Bild
Vem vill inte ha en robot som hjälper till med att läsa texter och berätta sagor? Sötaste lilla Luka har runt 20 000 böcker inprogrammerade i minnet och den har också en "sidigenkänning" som gör att Luka känner igen boken och sidan barnet vill läsa och börjar läsa texten direkt när man vänder blad. I och med att sidorna och texterna finns inprogrammerade i Lukas minne är det en mänsklig röst som läser med inlevelse.

Jag vill ha en Luka! Undrar när de kommer på svenska?

Google Tour creator


Google har tagit fram ett bra verktyg för att göra guidade turer. Verktyget är till för alla som vill göra en rundtur som alla i världen an ta del av. Det kan vara en hembygdsförening som vill visa upp sitt område eller en äklare som vill visa omgivningarna runt ett nytt säljobjekt.

Google Tour Creator är kopplad både till Google Maps och till ett annat system som heter Gooogle Poly. Kopplingen till Maps gör att det går lekande lätt att läsa in miljöer från kartan. Allt man behöver göra är att söka upp platsen man vill se och sedan dra den in i sin guidade tur. Efter det kan man markera olika saker i bilden för att skapa "points of interest". När eleven fäster blicken på en av dem kommer de att få extra information om just det. Hela verket kan toppas med en speakerröst som kommer när du kommer in i rummet elle för de olika intressepunkterna.

En nackdel med Tour Creator är att det bara går att läsa in en enstaka 360° bild. Det går inte att göra det så att man tar in flera vyer (som ett helt kvarter) där eleverna kan få gå omkring på egen hand. Man får nöja sig med en bild i taget.

Det du skapar i Toour Creator kommer att hamna i ett anant verktyg som heter Google Poly. Av vad jag kan se verkar det vara någon form av community där man kan dela VR- och 3D-material som man skapat och sedan går det (troligtvis) att bygga världar om man vill. Jag har itne testat det, men när Google Tour frågar om du vill in i Google Poly ska du svara "ja", för det är där materialet sparas.
​

Tour Creator

360° fotograferingar

Det finns otroligt många 360° fotograferingar från hela världen som bara ligger och väntar på att få visas. Det här materialet är egentligen "bara" just bilder, men de har satts ihop till en glob. Det går att göra 360° fotograferingar med vilken kamera som helst om man har ett program som sedan pusslar ihop dem och skapar en helhet av dem. Det finns också kameror som klarar panoramafotografering direkt, men de kan vara lite dyra.
Ett enkelt och bra sätt att få tag på 360° fotograferingar är att gå via Google Maps. Man skriver in en adress som man vill se och sedan kan man klicka på "Street View" längst ner till höger.
Länk till Google Maps

Det finns också många bra 360° fotograferingar på Flickr. Här kan du hitta sådana som inte bara föreställer städer eller är tagna längs en väg. Det finns också vackra naturlandskap som man kan använda i undervisning.
Länk till Flickr VR

360° filmer

Förutom 360° fotograferingar frinns det också ordentligt med VR-filmer som är licenserade på ett sådant sätt att man kan använda dem i klassrummet. De ger en starkare upplevelse för den som ska ta del av det. Står man i en skog kan man inte bara se allt runt sig, plötsligt kan också en björn anfalla bakifrån! Nackdelen med filmerna är att det är svårare eller omöjligt att lägga in egna "points of interest" och det gör att eleverna kanske inte få till sog det du som lärare hade tänkt. De "ser filmen", men det är svårt att påverka med information eller egen speakerröst som man lätt kan göra med en stillbild.

Den bästa platsen för att hitta bra VR-filmer som passar till undervisning är via 360cities. Här finns filmer som olika personer har lagt upp och de visar allt från naturupplevelser till religiösa ceremonier och museum från insidan. Tufft och bara att välja och vraka!
Länk till 360cities

Plats nummer två för bra material är vår gamle vän YouTube. Söker man på 360 VR finns faktiskt en hel del som är uppladdat och det går att hitta mer och mer för varje dag som går! Eftersom de är delade med YouTube-licensen får man inte göra några som helst ändringar i klippen, som att lägga på en egen speakerröst eller liknande, men det går naturligtvis utmärkt att titta på filmerna först och sedan prata om dem gemensamt!
Länk till VR hos YouTube

Vad är VR?

VR står för Virtual Reality och det är ett brett begrepp som används för allt som gör att du kan få uppleva något annat än det som faktiskt finns runt omkring dig. Helst ska du ha en hjälm på huvudet när du har upplevelsen, men det verkar inte vara nödvändigt för att något ska kunna kallas VR. Begreppet används kort sagt väldigt brett.
​
Ofta är det olika 360° fotograferingar som man kallar för VR. Det innebär att du ser ett fotografi som är fotograferat i 360° och som ändras när du rör dig. Tuffast blir det om man har en hjälm på huvudet och ser allt runt sig, men det är oftast inte helt nödvändigt att man har det. I många fall går det att bara hålla upp mobilen för att den ska visa vad som finns "där" och sedan ändras bilden när du rör den genom rummet. Det funkar, men det blir så klart inte lika coolt.

Finns det ett enkelt sätt att använda VR i klassrummet?


​Kan det finnas enkla sätt att använda VR med eleverna? Faktum är att det kan det! Vet man bara vilka länkar man ska trycka på kan man göra VR-rundturer hur enkelt som helst! Det finns framför allt två sätt att göra det om man vill vara high-tech på ett lite bekvämt sätt. Ena sättet är att låta eleverna titta på 360° filmer på YouTube. Det finns faktiskt ritkigt bra VR-filmer upplagda och de styrs av samma licens som YouTubs andra material. Sök på "360" så kommer det upp flera olika exempel. När eleverna ska titta skickar man bara länken.

Det andra sättet kräver lite mer tid, men det är riktigt roligt! Det är så att det finns ett system som heter "Google Tours" där man kan skapa egna guidade turer som kommer att visas i VR. Man kan enkelt klippa in panoramafotograferingar från Google Earth och sedan kan man själv lägga in "points of interest" och även en tuff speakerröst som dyker upp i lurarna när eleverna kommer till en ny scen.

Det går naturligtvis att göra egna turer i en rad ämnen. I historia kan eleverna besöka Colosseum, pyramiderna, Machu Picchu och kinesiska muren på en och samma dag! I geografin är användningsområdet självklart, men även för elever som läser språk är det naturligtivs kul att få se platser från landet i fråga!

Vilken utrustning behövs?

Det allra bästa när man vill använda VR är så klart att ha en riktig baddare till hjälm. En sådan som har bild och ljud direkt i hjälmen. Till hjälmarna finns det ofta handskar eller liknande som gör att systemet vet var dina händer är och du kan interagera med det du ser. En av de glödheta nyheterna är till exempel Viveport Infinity. Det finns också plasthjälmar som man kan använda och och sätta en telefon i. De kostar inte så mycket och är faktiskt riktigt bra om man bara vill ses sig omkring lite. Man skjuter in telefonen och sedan fungerar de som en vanlig hjälm. En nackdel är att de inte har ljud, men man kan ju alltid ha hörlurar!

Det finns också hjälmar i papp som tar ner kostnaden ytterligare. De är ett bra alternativ om man ska göra större skolinköp, eller varför inte till en förskola där barnen kan ha en aning svårt att vara rädd om sakerna! Slutligen kan man ofta använda bara sin telefon för att ta del av upplevelserna. Man håller upp den för att se en del av en bild (den delen som är "just där"). Sedan flyttar man telefonen för att se mer och olika vinklar.
Picture

Viktiga länkar för att skapa vr-upplevelser

Picture
Picture
Picture
Picture
Bild

MARIA RÅDSTAM

I am the technician who became a librarian, but who got tired of the quiet and peaceful life at the library and started working as a teacher. I brought with me everything I knew about databases, information retrieval and networks and soon I was an ICT-educator. Today, I work as a teacher at Komvux in Norrköping.

I have always had a nerdy great interest in technology. I can find interest in everything from robots to model railroads or the steel industry of the industrial revolution. Technology should take us forward and prevent us from everything boring. You need to dare to be somewhat lazy and ask yourself if there is no easier way to get something done. The human desire to get away is what has driven the technical development and find time for other things. Like model railroads, for instance!
© COPYRIGHT 2020.
  • Hem
  • Home
  • Bloggen
  • VR, AR & AI
  • Mattias Tekniska Värld
  • Blog